Architect’s own home renovation scores a hit with NZIA judges

Auckland architect Pete Bossley’s individual residence renovation has caught the eye of his peers – the undertaking has been awarded a Housing – Alterations and Additions Award in this year’s NZIA Auckland Architecture Awards.

Bossley, who shares the residence with his associate, artist Miriam van Wezel, describes the project as “a tale of loving iterations made to accommodate expanding and contracting household and guests”.

He claims it is a put that has been continually building in excess of 20 a long time, with out at any time having an “end-game” in sight. “It has gone from three bedrooms to 4, again to 3 bedrooms and workspace, and could nicely revert to four bedrooms if needed.”

Fife House, architect Pete Bossley's own home that he shares with partner Miriam van Wezel, has received a Housing - Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

SAM HARTNETT

Fife Residence, architect Pete Bossley’s individual house that he shares with husband or wife Miriam van Wezel, has gained a Housing – Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

The NZIA jury praised the “array of ‘adjustments’ played out across the initial property above numerous years”.

Browse More:
* Grand Types United kingdom lighthouse build which wrecked a relationship completed – but operator will not stay in it
* Te Rangi-Pā, the Sky Fort is the great wee household on a hill
* Controversial Grand Models NZ household one particular of 30 winners in Canterbury Architecture Awards

“Everywhere are times of considerate thought and experimentation, but also accumulation, that enable the home to echo deeply the shifting nature of its owners’ lived collaboration.

The project has also won a Resene Colour Award.

SAM HARTNETT

The challenge has also won a Resene Colour Award.

The jury mentioned the household was “rich in idiosyncratic envelope shifts, cell aspects, surprising interconnections, and an affable transforming of entrance, back again and facet yards” and delivers ”an utterly compelling eyesight of location-remaking”.

‘Not about picture-ready tidiness’

Bossley has also admitted the household is not about “photo-prepared tidiness”. “It is about dwelling in consolation with architectural delights: the central rest room with a perspective via to the backyard garden, the way early early morning shadows glance across the ply and GRC fireplace surround, the informally hung artworks, the wavy handrail up the irregular entry steps……”

The architect says the house is constantly changing with no “end-game” in sight.

SAM HARTNETT

The architect says the residence is frequently modifying with no “end-game” in sight.

Color plays a robust purpose, assuring the project also received a Resene Color Award, with the Resene judges expressing: “Colour is a medium that skilfully underscores the complicated spatiality deployed by both of those the architect and artist occupants of this wonderful home alteration.

“Orange, environmentally friendly, red, blue – just about everywhere they splendidly interact to nuance and intensify the day-to-day designs of lifetime played out listed here.”

Bossley suggests the new extensions are intended as “floating planes of color, clad in fibre-cement sheet with exposed fixings, to identify new elements from previously iterations”.

“Internally, silver beech plywood and GRC (glass fibre-bolstered concrete) have been utilized to generate streams of identity flowing by way of the present areas.”

The interior is flooded with light and colour.

SAM HARTNETT

The inside is flooded with light-weight and colour.

Bossley says there has been no desire to make the rooms consistent. Different skirting details, for example, suggest different periods of construction.

SAM HARNETT

Bossley states there has been no need to make the rooms regular. Distinct skirting details, for example, propose various periods of development.

The living room flows out to the elevated deck.

SAM HARTNETT

The residing place flows out to the elevated deck.

The ground-floor studio also has a strong connection with the outdoors.

SAM HARTNETT

The floor-flooring studio also has a robust connection with the outside.