A Colorful, Architecturally Adventurous London Victorian Terrace House Remodel

A Colorful, Architecturally Adventurous London Victorian Terrace House Remodel

It was possibly time to bounce ship or to reinvent their north London townhouse. Following virtually 40 decades of living under the same leaky roof, Russell Vandyk and Alan Martin Working day, equally retired, daringly chose the latter. The few hired Studio Ben Allen to include a two-tale extension on to the again of their terraced Victorian. The ask came with a bonus every style group longs for: they ended up encouraged, suggests Allen, to “use the challenge as a testbed for ideas.”

In reaction, the architects, led by Allen and Omar Ghazal, took the chance to “push the boundaries of off-web-site fabrication, a little something we felt was missing in small-scale residential projects.” Specifically, they used prefabricated pigmented concrete on both equally the exterior and inside, as structural factors that are also attractive thanks to Studio Allen’s daring use of shade and curves. The addition now houses a double-peak new skylit kitchen area with a mezzanine that connects to the present key stair and leads to a quite unforgettable new bathtub. And there is a lot more: Vandyk and Day effectively acquired an completely new residence that however retains highlights of the original—and has gained a good deal of appreciation from the British isles design and style neighborhood. Dubbed The Dwelling Recast, the rework was named “best new house advancement project” of 2021 in the NLA’s yearly “Don’t Transfer, Make improvements to!” contest. Be a part of us for a tour.

Photography by French + Tye, courtesy of Studio Ben Allen.

the \189\2 house has a traditional façade and an eye opening back exterior 9
Previously mentioned: The 1892 house has a common façade and an eye-opening back again exterior of forged concrete: scalloped columns and beams the shade of verdigris body salmon wall panels that front the new upstairs lavatory. “We chose these hues for the reason that they’re identical to the copper and terracotta made use of on some of the neighborhood Victorian structures of observe,” claims Allen.

the concrete colors were created using earth pigments. adds allen:
Previously mentioned: The concrete shades had been developed making use of earth pigments. Provides Allen: “We ended up not only impressed by the color but the honesty of Victorian architecture: the brickwork is attractive but it’s also load-bearing.” The new exterior and interior factors have been generated off web site and competently installed in a make any difference of times. The extension is 142 sq. meters (somewhere around 1,500 sq. feet).
the architects introduced a dramatic double height kitchen with a vaulted louve 11
Previously mentioned: The architects released a remarkable double-peak kitchen with a vaulted louvered ceiling and a mezzanine that “allow light-weight to penetrate deep into the home,” claims Allen. The supports, island, and counter are all solid concrete the exterior and structural aspects are the work of Cornish Concrete Products and the interior patterns are by Concreations. The kitchen cupboards are built of oak triply composed of a few levels of stable wooden.

“There made use of to be a little galley kitchen area with only a single window and a dining table squidged up versus it, and the garden was just a scrappy bit of land,” Vandyk informed The Present day Home. “It’s not as if we had been indifferent or sloppy,” additional Day. “The house just wasn’t seriously at the middle of our universe. When we had been younger, we experienced various priorities. A good deal of our lifestyle was outdoor. Now, it’s about home comforts.”

the sink has an integrated drainboard of pigmented concrete and a faucet from d 12
Over: The sink has an built-in drainboard of pigmented concrete and a faucet from Dornbracht’s Tara variety. Notice the helpful designed-in towel bar.

Of late, there’s been a ton of problem in the design and style globe about the higher-carbon expense of manufacturing concrete. Eco-friendlier versions—aka “green concrete”—are now surfacing, but Allen claims that this job sadly predated the recent discussion.

an arched opening and concrete steps link the kitchen to the dining room. 13
Over: An arched opening and concrete measures website link the kitchen to the dining area.
one of the redesign themes was
Higher than: A person of the redesign themes was “trying to develop connection points all through the dwelling,” Allen told the NLA (New London Architecture) discussion board. The textured walls are lime plaster.
vandyk and day owned a prop making business before embarking on their remodel.  15
Above: Vandyk and Working day owned a prop earning business just before embarking on their transform. “As you get more mature you recognize owning a much more aesthetic dimension to your life,” Day explained to The Guardian in a highlight on the home. “Luxury is not about cruises or highly-priced sofas it is about attractiveness.”
the room retains its original mantel and wide plank flooring. the d ended dinin 16
Higher than: The room retains its primary mantel and huge-plank flooring. The D-ended dining desk is a Studio Ben Allen layout. the room retains its original mantel and wide plank flooring. the d ended dinin 17Over: An additional archway connects the eating space to the entrance hall. The door in the history leads to the dwelling area. Really do not Go, Enhance! judge Tom Foxall commented on the task: “It isn’t just an extension it is a route as a result of the creating and spatially pretty appealing. It works very well architecturally,”
next to the living room fireplace, a hatch opens to the kitchen enabling the pe 18
Higher than: Subsequent to the living place fireplace, a hatch opens to the kitchen area enabling the person at the sink to take component in the discussion and pass food back again and forth. “These connections have built the house come to feel so a great deal extra sociable,” Vandyk advised The Guardian.
the architects made the mezzanine
Earlier mentioned: The architects designed the mezzanine’s blue balustrade on their own: it’s composed of Valchromat, a by-color superior-density fiberboard that they reduce out with a CNC router and sent as a kit of areas. The modest corner is applied as a “reading nook.”
the main bath is a hamman style wet room entirely composed of pre fabricated pi 20
Over: The principal bath is a hamman-type damp room completely composed of pre-fabricated pigmented concrete. Like the kitchen, it has a vaulted louvered ceiling. The overhead tubular brass factor is a tailor made shower head.

The layout was influenced by architect Omar Ghazal’s Jordanian heritage, and by Middle Japanese references in Victorian architecture, this kind of as at Leighton Household, the Holland Park home of painter Sir Frederic Leighton.

the architects had the fixtures made for the space. the window screen is tricoy 21
Above: The architects had the fixtures created for the room. The window display is Tricoya, a water resistant MDF that was CNC minimize and then painted to match the rosy salmon that appears elsewhere. There is a mirror tucked inside the cupboard doorway above the sink.

“Alan’s argument was, if we restrict them, we’re not going to close up with anything incredibly fascinating,” Vandyk commented to The Fashionable Dwelling. Included Working day: “There was a quite near collaboration in the consultations, but we in no way challenged anything…We’re so content that we did not get started tutting and expressing no…We have the feeling of rootedness for the reason that we have been below due to the fact 1980, and nevertheless anything so imaginative has been carried out.” For far more, watch the NLA’s Don’t Move, Enhance! video clip on the challenge.

3 far more inspired townhouse makeovers: